Η καθιστική ζωή συνδέεται με 1 στους 14 θανάτους παγκοσμίως

Η παρατεταμένη έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, δηλαδή λιγότερο από 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, σχετίζεται με το 7,6 % της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και 7,2% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πληθυσμιακής έρευνας με τη συμμετοχή 168 χωρών.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Katzmarzyk, καθηγητή και υπεύθυνο στο ερευνητικό κέντρο Pennington Biomedical Research Cente, με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα των 168 χωρών, αξιολόγησαν το ποσοστό των θανάτων που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να προληφθούν.

Εκτιμήθηκαν οι θάνατοι όλων των αιτιών και οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, άνοια, κατάθλιψη και από καρκίνο εντέρου, ουροδόχου κύστης, μαστού, ενδομητρίου, οισοφάγου, στομάχου και νεφρών.

Το ποσοστό των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες, που σχετίζονταν με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, κυμαινόταν από 7,2% για τους θανάτους όλων των αιτιών μέχρι 7,6% για τους θανάτους από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το ποσοστό για την άνοια άγγιζε το 8,1%.

Σύμφωνα με την έρευνα “Physical inactivity and non-communicable disease burden in low-income, middle-income and high-income countries” η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας φαίνεται πως πλήττει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες οικονομικά χώρες της Λατινικής Αμερικής και τις οικονομικά εύρωστες Δυτικές και ασιατικές χώρες. Λιγότερο πλήττονται οι κάτοικοι στις αναπτυσσόμενες χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ασίας και της Ωκεανίας.

Πηγή:https://bjsm.bmj.com/content/early/2021/03/01/bjsports-2020-103640

https://www.medscape.com/viewarticle/948439?src=WNL_dne_210401_mscpedit&uac=360985AV&impID=3284165&faf=1

Σχετικά άρθρα